Home / Błonnik witalny / Produkty bogate w błonnik (Lista)

Produkty bogate w błonnik (Lista)

Błonnik odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie każdego człowieka. Niestety wielu z nas spożywa go w bardzo małych ilościach. To zapewne dlatego, że nie wszyscy wiemy, w jakich produktach się znajduje, a także, w jakiej dawce on w nich występuje. Wystarczy więc zgłębić wiedzę na ten temat, aby zmienić złe nawyki żywieniowe i w końcu zadbać o swoje zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przecież to nic trudnego, a wiążą się z tym same korzyści.

Wystarczy każdego dnia spożywać 30 g błonnika, aby cieszyć się zgrabną sylwetką szybciej, niż można się tego spodziewać. Produkty, które zawierają błonnik, skutecznie wspomagają pracę jelit. Ponadto obniżają poziom cholesterolu. Błonnik chroni przed chorobami serca. Warto w związku z tym zadbać o to, aby znalazł się w codziennym jadłospisie.

Lista produktów zawierających błonnik

Błonnik pokarmowy jest zawarty w roślinach. Właściwie to wszystkie rośliny są jego źródłem, choć ilość jest bardzo zróżnicowana. W niektórych są tylko śladowe ilości. W praktyce wyróżnia się błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Co ciekawe, w niektórych owocach na przykład skórka zawiera błonnik nierozpuszczalny, a środek, czyli miąższ jest źródłem błonnika rozpuszczalnego.

Lista produktów prezentuje się następująco:

Pieczywo

  • bułka biała,
  • bułka kajzerka,
  • bułka pszenna,
  • bułka pszenna pełnoziarnista,
  • chleb biały,
  • chleb kukurydziany,
  • chleb pszenny,
  • chleb pszenny pełnoziarnisty,
  • croissant,
  • tortilla kukurydziana,
  • tortilla z białej mąki.

Zboża i ryż

  • jęczmień,
  • kasza gryczana, jaglana, kukurydziana, kuskus,
  • makaron ryżowy, spaghetti biały i pełnoziarnisty,
  • mąka ararutowa, mąka biała, mąka gryczana, jęczmienna, kukurydziana, pszenżytnia pełnoziarnista, razowa, ryżowa biała, ryżowa brązowa, słodu jęczmiennego, sojowa, z ciecierzycy, z orzechów ziemnych, z otrąb jęczmiennych, ziemniaczana, żytnia,
  • otręby kukurydziane, owsiane, pszenne, ryżowe,
  • płatki owsiane,
  • pszenica orkisz, skiełkowana,
  • pszenne zarodki,
  • ryż biały, brązowy, dziki,
  • sorgo,
  • tapioka,
  • teff,
  • ziarno komosy ryżowej

Owoce

  • agrest,
  • ananas,
  • arbuz,
  • awokado,
  • banan,
  • brzoskwinia,
  • cytryna,
  • czarna jagoda,
  • daktyle,
  • figi,
  • granat,
  • grejpfrut,
  • gruszka,
  • guawa,
  • jabłko,
  • jagoda czarnego bzu,
  • jeżynomalina,
  • jeżyny,
  • kaki,
  • karambola,
  • kiwi,
  • kumkwat,
  • malina,
  • mandarynka,
  • mango,
  • melon,
  • morela,
  • nektarynka,
  • owoc męczennicy,
  • papaja,
  • pomarańcza,
  • rabarbar,
  • rodzynki,
  • śliwka,
  • truskawka,
  • winogrona,
  • wiśnia,
  • żurawina.

Warzywa

  • bakłażan,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • burak,
  • cebula,
  • cukinia,
  • fasola czerwona,
  • fasola zwykła,
  • groch,
  • groszek zielony,
  • jarmuż,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • karczoch,
  • kapusta chińska, czerwona, kiszona, pekińska, zielona,
  • kukurydza,
  • marchew,
  • ogórek,
  • papryka,
  • pasternak,
  • pomidor,
  • soczewica,
  • soja,
  • szpinak,
  • rukola, rzodkiewka,
  • sałata lodowa,
  • seler,
  • soczewica,
  • szparagi,

Orzechy oraz nasiona

  • kasztany jadalne,
  • koks,
  • migdały,
  • nasienie lnu,
  • nasiona dyni,
  • nerkowce,
  • orzechy brazylijskie, hikory, laskowe, makadamia, włoskie, pekan, ziemne,
  • pestki słonecznika,
  • pistacje,
  • ziarno sezamowe.

Słodycze i przekąski

  • chałwa,
  • czekolada biała, gorzka, mleczna,
  • karmel,
  • chleb świętojański,
  • chipsy, popcorn.

Soki

  • ananasowy,
  • brzoskwiniowy,
  • cytrynowy,
  • czarnej porzeczki,
  • grejpfrutowy,
  • jabłkowy,
  • marchwiowy,
  • morelowy,
  • pomarańczowy,
  • pomidorowy,
  • śliwkowy,
  • winogronowy,
  • żurawinowy.

W czym znajdziemy błonnik rozpuszczalny?

Błonnik rozpuszczalny można znaleźć w wielu produktach, a wśród nich są: rośliny strączkowe, owies, śliwki, banany, wnętrze jabłek i gruszek, morele oraz brzoskwinie. Ponadto błonnik ten znajduje się również w takich warzywach jak – marchewka, brokuły, karczochy, brukselka, kalarepa i pasternak. Błonnik rozpuszczalny zawierają słodkie ziemniaki i cebula, a do tego również łuski nasion babki płesznik.

W jakich produktach znajduje się błonnik nierozpuszczalny?

Błonnik nierozpuszczalny znajduje się z kolei w takich produktach jak: produkty pełnoziarniste, otręby, orzechy, skórka ziemniaków, nasiona dyni, słonecznika i sezamu, kalafior, kapusta pekińska, szpinak i pomidory, maliny, agrest, kiwi, awokado i banany.

Ciekawe połączenia produktów

Chcąc nieustannie dostarczać do organizmu błonnik, wystarczy spożywać go w odpowiednich produktach. Produkty te można ciekawie łączyć, aby ich spożywanie sprawiało większą przyjemność. Czasem niektóre kompozycje produktów wydają się co najmniej dziwne, ale to nie oznacza, że są niesmaczne. Otóż wręcz przeciwnie, zadziwiająco dobrze smakują. Warto wobec tego wymienić kilka przykładów.

Ciekawym połączeniem jest zestawienie gruszki z serem, na przykład pleśniowym.

Dobrą przekąską na pewno będzie popcorn z orzechami i suszonymi owocami.

Kakao z owsianką również bardzo dobrze się komponuje.

Połączenie suszonych jabłek z pieczonymi warzywami tez jest ciekawą kulinarną propozycją.

Ziarna kakao można też dodać do kawy – tym sposobem kawa zyska też niepowtarzalny aromat.

Wbrew pozorom dynia prażona może doskonale smakować w pizzy.

Tosty przeważnie każdy spożywa w dość klasycznej postaci. Warto do nich dodać groszek.

Dobrym połączeniem może być sałatka jajeczna i migdały.

Zamiana produktów przynosi korzyści

Czasem warto zastanowić się, jakie produkty ma się zamiar spożywać. Niektóre można spokojnie wymienić na inne z większą korzyścią dla swojego organizmu. Oto kilka propozycji.

  • Maliny zamiast octu.
  • Brukselka zamiast kapusty.
  • Kasza orkiszowa zamiast ryżu brązowego.
  • Bataty zamiast ziemniaków.
  • Makaron z mąki gryczanej zamiast zwykłego.
  • Daktyle zamiast cukru.
  • Pasternak zamiast marchewki.
  • Czerwone porzeczki zamiast jagód.

Można tak w sumie wymieniać niemalże w nieskończoność. Jest mnóstwo produktów, które da się spokojnie zastąpić innymi. Z tego wynikają tylko same plusy.

Podsumowując, błonnik jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety, jeżeli w ogóle można go nazwać w ten sposób. W każdym razie trzeba układać swoje menu w taki sposób, aby zapewnić organizmowi odpowiednią jego porcję. Aktualnie produktów zawierających błonnik rozpuszczalny czy też nierozpuszczalnych jest bardzo dużo. Trzeba tylko pamiętać o tym, że nie każdy produkt zawiera go wystarczająco dużo. Warto w związku z tym zorientować się, w jakich porcjach występuje w poszczególnych produktach.

Niektórzy, szczególnie kobiety, najchętniej sięgają po suplementy diety, bo tym sposobem wprowadzają do swojego organizmu odpowiednią dawkę błonnika. To jednak nie zawsze ma sens. Co prawda postępowanie w ten sposób gwarantuje wygodę, ale z drugiej strony spożywanie go w postaci warzyw, owoców, mięs, pieczywa i wielu innych produktów spożywczych wydaje się zdecydowanie korzystniejsze. Dlatego warto zapoznać się z powyższą listą i wybrać sobie produkty do ułożenia menu na najbliższe dni, może tydzień, czy nawet cały miesiąc.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *